BÜLENT KAVUK
Antakyalı tasarımcı Ezgi Aysever, II. Hitit Kralı Şuppiluliuma heykelinden esinlenerek hazırlamış olduğu tasarım ürünler Hatay Arkeoloji Müzesinde ziyaretçilerle buluştu.
Müzenin giriş kısmında oluşturulan alanda sergilenen ürünler ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.
Hafta sonu müzede açılan serginin devamının 4-8 Temmuz tarihleri arasında Hatay Mimarlar Odası’nda devam edeceğini duyuran Ezgi Aysever, sanat severleri beklediğini söyledi.
Yapmış olduğu tasarım ürünlerin hazırlanma aşamasını anlatan Ezgi Aysever, “2013 yılında resim öğretmenliği lisansından mezun oldum. Ardından 2013 ve 2016 yılları arasında moda tasarım eğitimi, desen ve desinatörlük alanında iş deneyimim oldu. Yüksek lisans kararı ile Hatay MKÜ’de Sanat Tasarım Yüksek lisansına başladım. 2019 yılında da Hatay Arkeoloji Müzesinde bulunan eserlerinden yola çıkarak hediyelik eşya üretiminde uygulanmak üzere tasarım uygulamaları geliştirerek bir tez hazırladım. Tezimin finalinde Şuppiluliuma, müzede bulunan ikonik eserler, Antakya tikesi, yakto mozaiği, Defne ve Apollon seçerek uygulamalı bir sergi açmıştım. Bu sergide onun ikinci etabı denebilir. Burada sadece Şuppiluliuma’yı seçtim. Bunun üzerine daha fazla araştırma yaparak ve üstüne katarak bu sergiyi tamamladım. Bir birikimin sonucu bu sergi açıldı diyebilirim. Karar aşaması şöyle gelişti Hatay Arkeoloji Müzesinde, Halk eğitime bağlı baskı tasarım dersleri veriyorum. Müze müdürü Ayşe Hanım’ında yardımı ve desteği ile sergiyi açma kararı aldık” dedi.
İpek ve pamuk dokumalarını bir araya getirerek şal, tişört, çanta ve ev tekstillerinden oluşan tasarımlar yapan Aysever, yaptığı ürünlerin bir benzerinin olmadığını ve özgün çalışmalar olduğunu aktardı.
Bunun yanı sıra yaptığı çalışmalarda sıradanlık çizgisinden çıkarak ‘Ezgi’ çizgisini kattığını da vurguladı.
TAŞIN ALTINA ELİMİ KOYMAK İSTEDİM
Aysever, “Aslında bu tasarımları yaparken asıl amacım hem müzenin hem de şehrin tanıtımına katkıda bulunabilmek. Bunun yanı sıra bizi anlatan kültürümüzü ve tarihi yansıtan unsurların tasarımla birleştirmek. Kentin tanıtımında birazda taşın altına elimi koymak istedim. Ayrıca sergide asıl yansıtmak istediğim şey desenler ve desenlerin sınırsızlığı. Bunu yaparken buraya özgü materyalleri de seçerek ipek, keten, pamuk gibi kumaşları bir araya getirerek farklı tasarımlar yaptım. Kısaca anlatmak istediğim şey bu benim için bir durak ilerleyen günlerde bunların üstüne koyarak ve kendimi geliştirerek devam etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
İNANILMAZ BİR HEYECAN
Son olarak Aysever, “Bu heyecanı bir tez savunmasında yaşamıştım birde şimdi sergide yaşıyorum. Şuppiluliuma Tayinat kazısı ekibi sergi açılışıma geldi ve çok güzel geri bildirimler yaptılar bu beni çok mutlu etti. Bunun yanı sıra uzun zamandır hazırlıklarını yaptığım projeyi sergi ile tamamladığım için çok mutluyum. Bu tasarımları bir araya getirmemde bana yardımcı olan ve benim sihirli elim Hocam Seval Yücel’e sonsuz teşekkür ederim. Bu süreçte yanımda olan destek veren herkes iyi ki varlar” diyerek konuşmasını tamamladı.