Bronkoskopi tanı koymada çok etkili!

Dr. Berktaş, Bronkoskopinin pek çok hastalığın teşhisini kolaylaştıran bir yöntem olduğunu söyledi..
ÖZKAN BAKKAYLI
Palmiye Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Berktaş, pek çok hastalığın teşhisinde kullanılan ‘bronkoskopi’ yöntemi hakkında bilgiler paylaştı.
Bronkoskopinin pek çok hastalığın teşhisini kolaylaştıran bir yöntem olduğunu kaydeden Berktaş; “Skopinin kelime anlamı zaten görüntülemektir, bronko bronşlardan geliyor. Bronşların içini kameralı sistemle görüntülemek anlamına geliyor bronkoskopi. Yani endoskopinin akciğerlere yapılan hali gibi düşünülebilir. Akciğerde tanımlayamadığımız, nedenini bulamadığımız herhangi bir leke olduğunda, ne olduğunu anlamak için, tanı koymak amaçlı da yapılabilir, hastayı tüberküloz olarak düşünürüz, balgam veremez, balgam tahlilini almamız gerekir, bronkoskopi ile o yolları yıkayıp balgam alma amaçlı da kullanabiliriz. Bazen orada mukus kaçması olur, hasta atamaz, akciğer söner onu temizlemek amaçlı da kullanabiliriz veya akciğerde kanser düşündüğümüz vakalarda hem içeriği girip görmek hem parça almak amaçlı kullanabiliyoruz. Teşhisimizi çok kolaylaştıran bir yöntem” diye konuştu.
Akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden birinin sigara olduğunu da sözlerine ekleyen Berktaş; “Akciğer kanserinin en önemli sebebi sigaradır. Hava kirliliği ve başka etkenlerde etkili tabi. Hala günümüzde çok miktarda görüyoruz maalesef. Bronkoskopi ile teşhis koyuyoruz, bazen dışarıdan iğne ile girip parça alabiliyoruz, yerleşimine göre değişiyor. Bronşun içine yakın bir bölge ise bronkoskopi ile parça alıyoruz, sırta ya da göğüs duvarına yakın bir bölgeyse dışarıdan iğne ile girip parça alıyoruz. Daha sonra evreleme yapıyoruz, yayılımına bakıyoruz. Başka organlara yayılmadıysa sadece akciğerde bir yerdeyse, lenf bezine yayılmamışsa ameliyat şansı oluyor, o yüzden erken tanı çok önemli. Yayıldıysa daha farklı, kemoterapi radyoterapi gibi yöntemler devreye giriyor. En önemli şey sigara, o yüzden sigarayı bırakmak gerekiyor. Erken tanında, hiçbir bölgeye yayılmamışsa erken dönemde ameliyatla temizlenebiliyor, tekrar çıkma ihtimaline karşı takip ediyoruz. Ne kadar erken teşhis o kadar cerrahi yöntem ve kurtulma olabiliyor. Herhangi bir öksürük, balgam, kan tükürme gibi şikayeti olanlar mutlaka doktora başvurmalı. Sigara içenler mutlaka 6 ayda bir akciğer filmi çektirmeli. Sık sık akciğer filmi, tomografi çektirmek doğru değil ama şikayeti olan her hasta mutlaka doktora gitmeli” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir