Son zamanlarda çevremde sıklıkla duymaya başladığım ve “21 Gün Kuralı” ile bazı alışkanlıklardan vazgeçile bilindiğini öğrendim.
Gelin bu “21 Gün Kuralı”na bir bakalım.
Amerikalı Estetik Cerrah Doktor Maxwell Maltz, 1950 yılında hastalarının yeni görüntülerine 21 günde alıştıklarını fark eder ve bunun üzerine bir kitap yazar. Kitabın içerisinde “Bir zihinsel görüntünün silinip yerine yenisinin gelebilmesi için minimum 21 gün geçmesi gerektiğini gösterir” ifadesi yer alır. Bu bilimsel bir çalışma değildir. Tamamen kendi gözlemlediklerini yazarak kitap haline getirmesidir. Fakat kulaktan dolma bilgiler ile insanlar arasında bu sözler “21 gün içerinde yeni bir alışkanlık edinilebilir” düşüncesini ortaya çıkarır.
Peki nedir bu mucizevi 21 gün kuralı?
Bildiği gibi yeni bir şeye alışkanlık kazanmak için aynı eylemi 20 gün boyunca yapmamız gerekirmiş ve 21. günde alışkanlık kazanmış olurmuşuz. Yani şöyle örnek vereyim 20 gün boyunca sabah saat 8:00 da su için, 21. Günün sonunda istemsizce o eylemi yapacağınız söyleniyor.
Bunun üzerine Avrupa Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir bilimsel çalışmada Lally ve araştırma ekibi, bir alışkanlık oluşturmanın ne kadar sürdüğünü anlamaya karar verir. Çalışma 12 hafta sürer ve 96 kişiden oluşur. Çalışma boyunca insanlar kendilerine bir alışkanlık seçer ve her gün neler hissedip, alışkanlığı ne zaman nasıl yapmaya başladıklarını bildirmeye başlarlar.
Çalışma sonucunda ise bir davranışın alışkanlık haline gelmesi 2 aydan daha uzun bir süre ihtiyacımızın olduğu yönündeydi. Fakat bazı insanların ise 18 günde alışkanlık kazandığı da veriler dahilindeydi. Bunun yanı sıra çalışmaların yine de kısa olduğunu insanın gerektiği zaman daha uzun bir süreye ihtiyaç duyduğunu da kaydetmişlerdir.
Bütün bunlar elbette ortalama veriler olup insanın karakteri, düşüncesi ve psikolojisine göre değişkenlik gösteren durumlardır.
Kısaca yeni bir alışkanlık kazanmak için sadece bir bahaneye ve motivasyona ihtiyacımız olduğu. Çünkü biz insanlar bir şeye mecbur kalmazsak ve bizi dürten bir durum olmazsa faaliyete geçemiyoruz.
Bir davranışı yapmak ya da vazgeçmek istiyorsak “Kaç günde yaparım?” yolu aramak yerine “Ben bunu yaparım ve süre ne olursa olsun buna hazırım” demek en doğrusu olur.
Sizin hayatınızı yönlendirecek olan kuralar değil, sizlersiniz. Bu kuralar ya da araştırmalar size sadece motivasyon kaynağı olabilir bunun farkına varın ve alışkanlıklarınıza o şekilde yön verin…