Hatay’ın kurtuluş mücadelesi anlatılmalı!

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, KİT Komisyon Toplantısında, TRT görüşmelerinde konuştu..

METİN DİNGİL

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, KİT Komisyon Toplantısında, TRT görüşmelerinde konuştu.

Kaşıkçı, konuşmasında şunları söyledi;

Türkiye’nin Sığınmacılar için Suriye’de oluşturduğu insani yaşam koşullar, briket evler projesi ile Avrupa’nın göç politikası ve bu inanlara olan insanlık dışı yaklaşımları göz önüne serilecek yapımlar yapılmalı” dedi.

Hatay’ın kurtuluş mücadelesini anlatan Halit Refik Karay’ın ‘’Çete’’ filmi arşivlerde bulunması gerektiğini ifade eden Kaşıkçı, TRT Genel Müdürlüğünden özel bir ricası olduğunu belirtti.

Hatay Milletvekili Kaşıkçı şöyle devam etti: “Refik Halit Karay’ın Hatay’ın kurutuluş mücadelesini anlattığı romana ve bu romandan uyarlanan sinema eserine atıfta bulunarak ‘’Hatay’da Fransızlara karşı verilen o muhteşem yaşamı Refik Halit Karay vakti zamanında Hatay’da yaşayarak gözlemlemiş ve bunu bir roman hâline getirmiş. Bu Çete romanı daha sonra tabii yayınlanmış, 1950’li yıllarda da bu kitap sinemaya uyarlanmış, yine sinemaya uyarlandığı şekliyle de ismi Çete filmi olarak geçiyor. Neden Çete deniliyor? Bugünkü çetelerden bağımsız bir şekilde ifade edeyim: O gün “çete” demek aynı zamanda millî mücadelede yer alan insanlara verilen bir isim; onlar, daha sonra Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetlerine geçti, o mücadeleyi verenler. Bu manada Neriman Köksal’ın başrolünde oynadığı bu filmi bir türlü bulamadık, buna erişemedik. Tabii, bu manada TRT’nin çok büyük bir arşivi olduğunu biliyoruz. Hatay’ın Fransızlara karşı vermiş olduğu bu millî mücadeleyi konu alan bu filmi eğer arşivlerinizde varsa buna bir şekilde Hataylılar olarak ulaşmak isteriz, bu konuda da desteklerinize ihtiyacımız var. Dedi.

Hatay’ın kurtuluşu. Hatay’ın kurtuluşu, Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip. Biliyorsunuz, uzun yıllar Fransız idaresi altında kaldı ama hiçbir zaman pes etmedi. “Ben de bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir parçası olacağım.” dedi. Başta Tayfur Sökmen olmak üzere bu mücadelede çok önemli isimler var. Bu isimlerin çetin mücadelesi sonunda Hatay Fransızların elinden alınıp tekrar hak ettiği yere yani Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlandı. O arada da bir on ay gibi kısa bir zaman bir devlet tecrübesi var Hatay’ın, bunu bu yönleriyle de anlatabilen bir belgesel eğer çekilebilirse çok iyi olur diye düşünüyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir