Kitap şenliği

Ülkemizin şirin sahil beldesi. Şirin olduğu kadar sakin, sessiz, temizliğiyle sadece ülkemiz insanının değil, her ulustan insanın ilgi odağı olan bir güzellik demeti olan Kaş’tan söz ediyorum. Çoğu kentlerin başaramadığını sessiz sedasız tam yedi yıldır sürdürüyor. Örnek alınması gereken bir etkinlik, tüm ilçede çok rahat bir biçimde uygulanıyor. Çoğu işler imece usulü yapılıyor. Herkes taşın altına elini koyuyor. Moteller, oteller, lokantalar, kampingler etkinlik için ilçeye gelenleri ağırlıyorlar.

Bu yıl 22-29 Ekim tarihleri arasında yapılan 7. Kaş Kitap Şenliği ülkemizin önde gelen düşün adamı, siyasetçi, basın dünyasının tanınan yüzleri, yazar ve şairleri, ressamları ağırladı. Ana tema olarak “ modernleşmeden küreselleşmeye Türkiye’nin ikilemi” olarak seçilmişti. Şenliğe davet edilen Prof. Yalçın Küçük, Prof. Ali Nesin, Prof. Dr. Çetin Yetkin şenliğin ana konusu üzerinde görüşlerini izleyicilerle paylaştılar. İlgiyle izlenen söyleşilere izleyiciler de görüşlerini sundular.

Şiir dinletileri ilgiyle izlendi. Şiir konusunda usta şairler Abdülkadir Budak ve Müslim Çelik izleyenlere unutulmaz saatler yaşattılar. Banu Avar, Nuriye Atabey, Tayfun Er, Kudret Emiroğlu, Gürbüz Evren, Gürkan Hacır, Yaşar Taşkın Koç, Musa Seyirci, Öznur Tanal gereken ilgiyi fazlasıyla gördüler.

Şenliğin en önemli olayı köylere yapılan yazar, çizer etkinlikleriydi. Özellikle dağ köylerindeki yatılı bölge okullarındaki etkinliklere öğrenci ve öğretmenlerin ilgisi anlatılır gibi değildi.Sunder Erdoğan, Mevlana İdris, Ülkü Ovat, Ümit Öğmel, Savaş Ünlü, Mavisel Yener, Müslim Çelik, Ferit Avcı, Ali Nesin o dağ köyü senin, bu dağ köyü benim gezip durdular. Öyküler mi okunmadı, şiirler mi incelenmedi, resimler mi yapılmadı, öğrencilerin gönlüne seslenen birçok etkinlik yapıldı. Bununla da kalınmadı gidilen her okula yüzlerce kitap armağan edildi. Yaşamlarında bir yazarla, bir şairlerle, bir çizerle tanışmanın mutluluğunu yaşadı denizden 1500-2000 metre yüksekte yaşayan yayla çocukları.

Kitap şenliği bitince tüm koşturanları tatlı bir yorgunluk sarmıştı. Bu şenliğin mimarı kuşkusuz Yusuf Yavuz’dan başkası değildi. Bir pasta ustası olan Yusuf Yavuz’u görenler tanıyanlar, onun bir bilim, sanat, kültür ustası olduğunu yakından görüyorlar. Yaptığı lezzetli pasta, börek, simitlerin yanında bir kültür insanının nasıl olması gerektiğine tanık oluyorlar. Sessiz, sakin, alçak gönüllü tavrı görenleri de şaşırtıyor. Önce insan demeden edemiyorlar. Ülkemizdeki onlarca yayın organında yazan, düşüncelerini açıklayan Yusuf Yavuzların daha da çoğalması en büyük dileğimiz.

Kitap şenliğini en çok yorulanlarından biri de Canan Erdoğan, bizim dilimizdeki söylenişiyle Canan Ablamız. Yıl boyu koşturuyor, öğrencilere daha çok nasıl kitap verebiliriz sorusunun yanıtını arıyor. Bugüne değin tam yedi bin kitap dağıtıldı şenliklerde. Sunder Erdoğan, Recep İlhan gibi dostları nasıl unuturuz. Sevgili Recep gelen gidenlerle o denli ilgilendi ki yerinde oturmadı desem yalan olmazdı. Aynı zamanda Reşat Erdoğan her zamanki gülümseyen tavrıyla gelenleri nasıl da içtenlikle karşıladı. Onlarla nasıl ilgilendi. Tuncer Tezcan elinden geleni esirgemedi. Kaş’ta beş beşlik bir kitap şenliği yapıldı. Ülkemize ışık, ülkemize örnek olması gereken bir şenlikti bu. TÜYAP!ın bu yılki konusuna dikkat edin. Sekiz bin nüfuslu bir ilçenin şenliğinin ana konusunu alsaydı diyorum.

Teşekkürler Kaş halkı ve bu etkinliğe gönül veren turizm firmasından motellere dek tüm bu işe katkı koyanlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir