Su kabakları sanat eserine dönüşüyor!

ALİ ZAN

Eskiden su kabı olarak kullanılan ‘Su kabakları’ Antakya Kurşunlu Handa yer alan atölyede kursiyerlerin elinde birer sanat eserine dönüşüyor.

Antakya Halk Eğitim Merkezi Öğretmenlerinden Aylin Kıratlı, 18 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu ve severek devam ettiğini söyledi.

Farklı şehirler görerek mesleğini geliştirdiğini aktaran Kıratlı, “Aslen Eskişehirliyim fakat eşimin Asker olmasından kaynaklı pek çok şehir gezmek durumunda kaldık. Gezerek ve birçok kişiyi tanıyarak çok farklı çalışmalara imza atıyoruz kursiyerlerimle beraber. Diyarbakır, Bitlis, Konya, Adana ve Hatay gibi şehirlerde 18 yıl ‘Su kabağı oymacılığı ve boyamacılığı’ eğitimi verdim. Eğitim verirken farklı yörelerden ve farklı insanlardan bende bir şeyler öğrendim. Bu yönden çok şanslı olduğuma inanıyorum. Çünkü insanlar birbirini yetiştiriyor. Bu hayatta kendini geliştirmek gibisi yok” dedi.

Su kabaklarının kurutulmasının ardından öncelikle üzerlerinde çizimler yaptıklarını söyleyen Kıratlı, daha sonra özel başlıklı aletlerle oymaya başladıklarını ifade etti. Son aşamada ise kabak içlerinin temizlendiğini ve boyandığını ekledi.

Kıratlı, kabakların hassas olmasından kaynaklı işlemler sırasında sabırlı ve özenli olunması gerektiğine de vurgu yaptı.

Çalışmalar sırasında farklı eserler çıkardıklarını belirten Kıratlı, “Pandemi döneminde kursa oldukça ilgi oluştu. Çünkü kadınlarımız evlerinde bir şeyler boyamaya ve hatta bir şeyler üretmeye başladı. Daha önce kursta anlatamadığımız çok sayıda işlemi evlerinde yaşayarak öğrendiler. Kısacası kadınlar üretebileceklerinin farkına vardı. Hatay’ın en güzel tarafı su kabağının çok fazla olması çok çeşit eserler çıkarabiliyoruz. Bizlerde kursta kursiyerlerimle beraber salıncak, bebek, çanta ve hayvan figürleri gibi hayal gücümüz ne istiyorsa onu yapıyoruz. Kabak oymacılığı kursiyerlere terapi gibi geliyor” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir