Unutulmaya yüz tutulmuş ahşap eşyalar için eğitim

ALİ ZAN

Hatay’ın Kumlu ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kursta, başta unutulmaya yüz tutmuş çocuk beşiği ile ahşaptan çeşitli hediyelik eşya yapımı eğitimi veriliyor.

Kumlu ilçe HEM Müdürlüğü istihdama yönelik açtığı kurslara bir yenisini ekledi.

Aralarında, başta unutulmaya yüz tutmuş çocuk beşiği ile her kesimin ilgi ve beğenisini kazanacak olan çeşitli süs ve hediyelik eşyalar yapılıyor. Kursiyerlerde aldıkları eğitimle gelecekte birer usta olarak kendi işlerini kurarak istihdama kazandırılıyor.

Kumlu HEM Müdürü Hasan Duman Yurtseven, atölyede ahşaptan hediyelik eşya yapımı kursunun toplam 512 saatlik olduğunu ve katılanlarında kursta ahşabı nasıl işleyeceklerini, nasıl süs eşyaları yapacaklarını öğreneceklerini söyledi.

Yurtseven, “İŞ-KUR aracılığı ile açmış olduğumuz 512 saatlik kurs boyunca kursumuza katılan genç kursiyerler ahşabı sanat eserine döndürmeyi öğreniyorlar. Kurslarla çevremize maddi katkı sağlamak, turizme destek olmak, hediyelik süs eşyaları ile birlikte kursiyerlerimize yaptıkları işle ilgili imkan sağlamakla beraber maddi imkanlarda sağlanacak. Süs eşyalarını ileriki günlerde kursu bitirdiklerinde rahatlıkla satabilecek duruma gelecekler” dedi.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ “BEŞİK”

Kurstan elde edilen bilgilerle bölge ekonomisine büyük katkı sağlanacağını kaydeden Yurtseven şunları söyledi;

Kursta elde edilen bilgilerle bölge ekonomisine büyük katkı sağlanacağını sözlerine ekleyen Yurtseven, “Bunun yanında unutulmaya yüz tutmuş olan meslekleri de içine aldık. Özellikle beşik yapımına da ağırlık verdik. Ağaçtan ve ahşaptan yapılıyor, dayanıklı, sağlam, sağlık açısından iyi. Bölge halkına bu meslek unutulmasın diye beşik yapımın da öğreniyorlar ve halk geçmişine yönelik bu beşikleri de kullanmış oluyor.”

Ahşap ustası Cuma Uçar’da, ahşapla ilgili çeşitli işler yaptıklarını söyleyerek, “Süs eşyaları, beşikler yapıyoruz. Eskiye döndük. Kursiyerler daha önce mdf ile uğraşıyordu, şimdi ahşapla çalışmayı öğreniyorlar. Nasıl kesilir nasıl işlenir gibi işleri yaparak mesleği öğreniyorlar” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir