Baharatın kullanım tarihi çok eskilere dayanır. Baharat eski çağlarda sadece çok zengin insanların soflarında bulunabiliyordu, bir statü göstergesi sayılan baharat o kadar önemliydi ki “Baharat Yolu” olarak bilenen kendisine has bir ticaret yolu bile vardı. Bugün sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelen baharatın kullanım alanları çok çeşitli, her tür yemekte, tatlılarda, çaylarda, kahvelerde ve daha birçok alanda kullanılabiliyor. Baharatlar pek çok antioksidanı bünyesinde bulundururken, metabolizmayı da hızlandırıcı etki yapabiliyor.
Sumak
Önemli Bir Antioksidandır
Sumak, antioksidan özellikleriyle yıllardır bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok baharat türünden çok daha güçlü bir antioksidandır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikalleri indirger ve oksidatif stres düzeyini düşürür.
Enfeksiyonlara Karşı Korur
Sumağın antifungal ve antibakteriyel etki göstererek enfeksiyon hastalıklarının giderilmesine katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.
Zerdeçal
Zerdeçalın içersisinde bulunan curcumin, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Kireçlenme ve eklem iltihabı gibi hastalıklara karşı yapılan çeşitli çalışmalar da faydalı olabileceğini göstermiştir.Curcumin‘in bazı tümör türlerini engellemeye yardımcı olduğu bazı laboratuar çalışmalarında gözlemlenmiştir. Bu çalışmalar curcumin içerdiği için zerdeçalın sağlığa faydalı olabileceğini göstermektedir. Diğer bazı laboratuar çalışmaları sonucunda curcuminin cilt hastalıkları, mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı korucu etkisinin olabileceğini bildirmektedir. Zerdeçal’ın karabiberle birlikte kullanımında karabiberin içindeki piperin sayesinde zerdeçalın içindeki Curcumin maddesi daha aktif hale gelir.
Kimyon
Sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır ve içeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği ile kanserden koruyucu niteliktedir. Helicobacter pylori gelişimini önleyerek özellikle mide ve akciğer tümörünü engellediğini bildiren bazı çalışmalar mevcut. Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde kullanımı tercih edilir. Sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde de kullanılır. Ayrıca patates ve brokoliye de çok yakışır. Demirin çok iyi, manganezin ise iyi bir kaynağı kabul edilir.
Tarçın
Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlanmıştır. Ayrıca anti-mikrobiyal besin olarak anılmaktadır. Beyin aktivitesini de arttırıcı etki göstermektedir. Diyet lifinin iyi bir kaynağıdır.