Kış geldi bağışıklık düştü

Bağışıklık sistemi veya immün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan karmaşık bir sistemdir.

Vücudumuzda, öğrenebilme, düşünebilme ve hafızada saklama kapasitesinde iki sistem bulunmaktadır. Bunlardan biri beyin, diğeri de bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi, genetik olarak var olan bilgilerimizi kullanıp, bir mikroba karşı bu bilgiyi işleyip, daha sonra sadece mikrobun olduğu bölgeye odaklanarak savaşan, yok edinceye kadar yılmadan uğraşan ve bu deneyimini unutmayıp saklayan, her yeni durum için bu tecrübeyi de kullanarak yeni bir yanıt üretebilen bir sistemdir.

İmmünglobulin adı verilen koruyucu antikorların tam olarak yapılabilmesi 3 yaşı bulur. İlginç olarak, 2 yaşa kadar anne sütü ile beslenen çocuklarda, anneden gelen immünglobulinlerin 3 yaşa, yani bebek bunları tam olarak yapabilene kadar bebeği koruduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Bağışıklık sisteminin hücreleri ile birlikte tam olgunlaşması ise 6-7 yaş civarında olur ve ondan sonra da hiç bitmez.

Kişinin spor hayatı, beslenmesi, günlük aktivitesi, hayat şartları bağışıklığın temelini oluşturur ve belirler buna ek olarak bitkisel takviyeler bu dönemlerde bir hayli önem taşır ve sağlığımızı olumlu yönde etkin kılar

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE FİTOTERAPİ

Bağışıklık sistemin güçlenmesinde etkin rol oynayan fitoterapi’nin çalışmaları günümüzde mevcuttur. Geleneksel olarak kullanılan karamürver, zencefil, adaçayı, karabiber ve melisa yapraklarından yapılan çay ise sıklıkla kullanılan bitkilerdendir. Bu dönemlerde bu bitkilerden yapılan kış çayları, aromatik çaylar immünel sistemimizi yükseltir ve etkin kılar.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

“Doğru bitki kullanımına özen göstermeliyiz’’. Bitki-ilaç etkileşimleri de göz ardı etmememiz gereken önemli konulardan bir diğeridir. Örneğin, yaban mersini kalp-damar, şeker hastalığı ve göz sağlığı için kullanılırken, aynı zamanda kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar da kanama riskini arttırmaktadır. Bir diğer örnek zencefil, iltihabi hastalıklarda, kanser, bulantı-kusma gibi rahatsızlıklarda kullanılırken yine aynı zamanda kullanılan kan sulandırıcı ilaçların da yan etkisini arttırabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir