HATAY YENİLİKÇİ PROJELERLE DÜNYAYA AÇILIYOR
Yaklaşık 10 yıldır Suriye’de devam eden savaş ortamının yarattığı ekonomik ve sosyal olumsuzluklardan en çok etkilenen kentlerin başında Hatay geliyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş önderliğinde Hatay Büyükşehir Belediyesi tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek için birçok proje ile Hatay’ı geleceğe hazırlıyor.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, coğrafi konumu, medeniyet birikimi, tarihsel zenginliği ve doğal güzellikleri ile ülkenin önde gelen illerinden olan Hatay’ı, yanı başındaki kaotik durumun yansımalarından uzaklaştırma çabasında olduklarını sık sık dile getiriyor.
Savaş, Hatay’ın kendi içine kapanık bir şehir olmasının yaratacağı olumsuzlukları aşmak için büyük çaba harcıyor ve şehrin çıtasını yükseltecek özel projeleri tek tek hayata geçiriyor.
EXPO 2021 ‘BAHAR FIRSATI’ OLDU
Projelerin başında Medeniyetler Bahçesi temasıyla kapılarını tüm dünyaya açacak olan “EXPO 2021 Hatay” geliyor.
“Dünya Sergisi, dünya fuarı” şeklinde tanımlanan EXPO, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticaret alanlarında uluslararası bir olimpiyat olarak nitelenebilir. Yaklaşık 161 yıldır çeşitli ülkelerdeki prestijli şehirlerde gerçekleştiriliyor. Hatay’da EXPO alanları Defne 200 dönüm ve İskenderun 100 dönüm olmak üzere iki ayrı bölgede toplam 300 dönümlük bir alan üzerine inşa edildi.
Daha önce Aralık ayı için planlanan ancak tüm dünyada görülen Covid-19 salgının dördüncü evresi nedeniyle 1 Nisan 2022’de resmi açılışı yapılacak olan EXPO 21 Hatay, tam bir “bahar fırsatı” olarak değerlendiriliyor. Açılışın Nisan’a alınması, yurt dışından gelecek olan ve EXPO alanlarında bahçelerini açacak katılımcılar açısından olumlu karşılanıyor ve kış koşullarının yaratabileceği risklerden de uzaklaşılmış oluyor.
HATAY, DENİZ OTOBÜSLERİ İLE AKDENİZ’E AÇILIYOR
Hatay’daki bir başka heyecan da Hatay Deniz Otobüsleri (HADO) projesi. HADO, yakın zaman önce Kıyı İzin İşletme Belgesinin alınmasının ardından Akdeniz sularında seyir yapmaya hazırlanıyor. Başkan Savaş, HADO’yu; Hatay’a ticaret ve turizmde seviye atlatacak, şehrin dünya çapında tanınırlığını artıracak bir proje olarak adlandırıyor. HADO, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Hatay-KKTC seferlerine başlayacak ve ay yıldızlı Türk bayrağı Akdeniz’de dalgalanacak. Ayrıca diğer iller ve Lübnan başta olmak üzere bazı ülkeler ile de karşılıklı seferler yapmak üzere görüşmeler sürdürülüyor.
GDO’SUZ TARIM ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİLİYOR VE TOHUMLAR SAKLANIYOR
Hatay Büyükşehir Belediyesi, kente özgü GDO’suz tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve geleceğe taşınması hususunda özel çalışmalar yapıyor. Kırsal Kalkınmaya çok önem veren HBB, kentin ve Türkiye’nin bitki biyoçeşitliliğini korumak için arazilerden doğal tohumlar topluyor. Tohumların toplanması tamamlandığında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün gen bankasına teslim edilecek.
HATAY 410 BİN METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDI
Bir taraftan özel projeler ile Hatay’ı geleceğe hazırlayan HBB ayrıca, 2021 yılında 106 kilometre beton asfalt, 40 kilometre satih kaplama yol, 552 bin 391 metrekare parke ve 16 bin 944 metrekare kaldırımı kullanıma sundu. Şehre 410 bin metrekare park-yeşil alan kazandıran Büyükşehir Belediyesi geleceğe umutla bakan bir kent için çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.