Kansızlık ya da anemi, vücutta organ ve dokulara yeterli düzeyde oksijen taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Dolaşımda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma olduğu zaman kansızlık meydana gelir. Bu tanıda hasta’ da çarpıntı, ellerde titreme, soluk cilt, baş dönmesi, saçlarda uzamama gibi belirtiler görülüp farklı komplikasyonlar eşlik edebilir.
***
Hastalığın evrelerinde hematolojik tahlil ve tetkikler sonrasında doktorun belirlemiş olduğu ilaç ve B12 folik asit takviyelerinin yanı sıra fitoterapiyel yani bitkisel tedavi ’de tamamlayıcı tedavi olarak yerini alır hastanın yaşı, cinsiyeti, HGB HCT seviyeleri kısacası hemogram tahlil sonucuna göre bitkisel tedavi tamamlayıcı bir yaklaşım uygulanabilir
***
Unutmayalım Fitoterapi yalnızca hastalık tedavisinde değil vücudun desteklenmesinde de kullanılır. Fitoterapi sayesinde vücudun direnci artar ve hastalıklara karşı görünmeyen bir koruma kalkanı oluşur.
***
KANSIZLIK (ANEMİ) TEDAVİSİNDE ETKİN ROL OYNAYAN BİTKİLER
Kansızlık tedavisinde etkin rol oynamış başta gelen isimlerde Keçiboynuzu bulunur. İçeresinde bulunan multivitamin ve besleyici özelliği ile HGB artışında oldukça etkilidir.
Bunun yanında KIRMIZI ÜZÜM (KURU ÜZÜM) HURMA, KUŞBURNU ROKA SEMİZOTU ISPANAK tüketmek hem sağlığımız açısından hem kan değerlerimizin stabil seviyede olması açısından oldukça elzemdir hayvansal gıda olarak Dalak, Ciğer kısacası sakatat ürünleri tüketilebilir
***
Keçiboynuzu özü tüketirken diyabetli hastalarımız dikkat etmelidir keçiboynuzu pekmezinin yada özünün şeker ile karıştırılmaması ve kesinlikle katkı maddesi olmaması gerekir kırmızı üzüm ve kuru üzüm diyabetli hastalara tavsiye ettiğimiz besinlerden değildir bu nedenle yeşillik ön planda olup spor aktivitesi yürüyüş, yüzme ve düzenli beslenme ile taçlandırılmalıdırlar.