Nedir zekâ?..
Zor bir sorudur. Böyle bir soruya binlerce yanıt bulabilirsiniz. Yaşayan ne kadar insan varsa o kadar tanım da yapılabilir.
Bırakın insanı, hayvanların zekâsından da söz etmek olasıdır ki yanlış da olmaz.
Ot, çiçek, ağaç!..
Onlar zekâsız mı sürdürüyor yaşamlarını?..
***
Şöyle bir bilimsel tanımlama yapılmış zekâ için;
“Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zekâ olarak adlandırılmaktadır.”
Bu tanımlamaya bir ekleme daha yapmış bilim adamları ve şöyle demiş;
“Zekânın farklı tanımlarının olmasına karşılık zekâya ilişkin kuramların tümü zekânın geliştirilebilecek bir kapasite ya da potansiyel olduğu ve biyolojik temellerinin bulunduğu noktalarında birleşir. Buna göre zekâ, bireyin doğuştan sahip olduğu, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen ve merkez sinir sisteminin işlevlerini kapsayan; deneyim, öğrenme ve çevreden kaynaklanan etkenlerle biçimlenen bir bileşimdir.”
Ne çok şey anlatılmış değil mi? “Deneyim, öğrenme ve çevreden kaynaklanan etkenlerle biçimlenen bir bileşimdir.”bölümünü yeniden, kendinizce irdeleyin isterseniz ve şöyle de sorun;
“Deneyim, öğrenme ve çevreden kaynaklanan etkenlerle biçimlenmek için de zekâya gerek yok mu?”
***
Bir evde, bir mahallede, bir kentte ve bir ülkede yaşıyorsunuz. Nerede olursanız olun zekâya gereksiniminizin olduğu açık bir gerçek. En azından birinin, birilerinin zeki olması gerekmektedir. Herkesin aynı zekâ düzeyinde olduğunu söylemek ve beklemek çok aptalca olur çünkü. O zaman da akla şu soru gelir;
“İyi de, nedir bunun ölçüsü?”
Yani, evinizi geçindirebilmek için, kentinizi ya da ülkenizi yönetebilmek için hangi ölçüde bir zekâ gerekmektedir?
Uzunluk ölçüsü birimi metredir…
Ağırlık ölçüsü birimi kilogramdır…
Zekâ ölçüsünün birimi de IQ olarak tanımlanmaktadır bildiğiniz gibi. Buradan yola çıkarak, konunun uzmanları;
“0-25 arası ağır zekâ geriliği
26-50 arası orta zekâ geriliği
51-75 arası hafif zekâ geriliği
76-90 arası sınırdazeka
91-110 arası normal zeka
111-125 arası ileri zeka
126-140 arası üstün zeka
140-155 arası çok üstün zeka
156 ve üzeri deha” gibi bir sıralama yapmaktadırlar.
Gelin şimdi çıkın işin içinden! Öyle ya, bu kez de;
“Benim zekâ düzeyim ne ki acaba” diye düşünüyorsunuz!
Onun orası, araştırıp bulması size kalmış artık. Ne ki, size uluslararası bir araştırmadan söz edebilirim. Oradan ne çıkarırsanız çıkarın derim ki, ben de sizinle aynı ülkede yaşayan bir insanım…
Alman araştırmacı Heiner Rindermann, Avrupa ülkelerinin IQ ortalamasını çıkarmış. Listeye göre Avrupa’nın IQ ortalaması en yüksek ülkesi 103 IQ ile Finlandiya çıkmış . Finlandiya’yı 102 IQ ile İngiltere ve Hollanda izliyormuş. İzlanda, İtalya , İsviçre ve Avusturya ise 101 IQ ile listenin üst sıralarında yer alıyormuş.
Biz bu işin neresindeymişiz peki!
Makedonya’nın IQ ortalaması 88, Arnavutluk ve Bosna Hersek’in IQ ortalaması 84, Türkiye olarak bizim IQ ortalamamız ise 83…
Dikkat edin, ortalamayı yükseltebilmek için aklınızı çalmak isteyenler olabilir…