Türkiye’nin hâkimi AKİB

ÖZKAN BAKKAYLI

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Necdet Sin, geride bıraktığımız 2020 yılında Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatının yüzde 80’nine yakınını rakamsal baz da tek başına Akdeniz Bölgesinin yaptığını söyledi.

2020 yılında yapılan 2 milyar 750 milyon dolar ihracatın yüzde 80’ninin AKİB tarafından yapıldığını aktaran Başkan Sin bu söylemiyle Türkiye’de yaş meyve ve sebzede Akdeniz bölgesinin ülkenin hâkimi olduğunu tescillemiş oldu.

Gazetemiz yazarı Ali Yolcu’nun HRT de hazırlayıp sunduğu ‘Demokrasi Bulvarı’ programına katılan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Necdet Sin, detaylarıyla anlattığı ihracat başarısını rakamlarla da ortaya koydu.

Türkiye’nin 2020 yılında 4 milyon 344 bin ton ürünü ihracat ederek toplam 2 milyar 730 milyon dolar gelir sağladığını, miktarda yüzde 8, değerde yüzde 21 artış sağladığını belirten Başkan Necdet Sin, aynı dönemde bölge ihracatında ise yüzde 9 artışla 1 milyar 193 milyon dolarlık dış satım hacmine ulaştıklarını belirtti. 52 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile dünyanın 7’nci büyük tarım ekonomisine sahip Türkiye’nin daha büyük başarılara imza atması için bir eylem planına ihtiyacı olduğunu ayrıca aktaran Başkan Sin, “En fazla yaş meyve sebze ihraç ettiğimiz ülkelere baktığımızda toplam ihracatımızın yüzde 65’ini 5 ülkeye gerçekleştirdiğimizi görüyoruz . İlk sırada yüzde 35 pay ve 949 milyon dolar değer ile Rusya yer alıyor. Bu ülkeyi yüzde 9 pay ve 249,5 milyon dolar değer ile Almanya, yüzde 8 pay ve 206,1 milyon dolar değer ile Irak takip ediyor. Bu ülkelerin ardından Ukrayna ve Romanya geliyor. Ortaya çıkan tabloda pazar çeşitliliğinin sınırlı kalması, Rusya ve Irak’ta Türkiye’nin ihraç ettiği bazı ürünlere yönelik olası ithalat kısıtlamaları hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız açısından büyük riskler yaratıyor. Jeopolitik gerginlikler ve korumacılık duvarlarının yükselmesi nedeniyle küresel ticaretin dengelerinin önümüzdeki dönemde de sıkça değişmesi öngörülüyor. Bundan dolayı alternatif pazarlara yönelmek gibi bir çaba ve mücadelemiz bulunuyor” dedi.

Bilindiği üzere AKİB 19 bin üyesiyle halen 215’ten fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir