HABER MERKEZİ
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırması’nda Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) üye 54 şirket listeye girdi.
AKİB’e bağlı firmaların araştırmaya konu olan yıldaki üretimden net satışları toplam 169 milyar 239 milyon TL’ye ulaştı. AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, İSO 500 araştırmasının sanayi sektörü başta olmak üzere Türkiye ekonomisinin büyümesinden ihracatına, finansmanından yatırım iklimine kadar birçok alanda detaylı bilgiler içerdiği için önemli bir gösterge olduğunu belirtip, Covid-19 salgınının hüküm sürdüğü 2020 yılında İSO 500’de AKİB olarak 54 firma ile temsil edilmenin gurur verici olduğunu söyledi.
Başkan Sin, “Sıralamaya giren tüm firmalarımızı pandemiden kaynaklı zor koşullara rağmen, ülkemiz ekonomisi, ihracatı ve istihdamına sağladıkları katkılardan dolayı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Başkan Nejdat Sin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Adana’da petrokimya, enerji, gıda, tekstil ve mobilya sektörlerinde 15 yeni organize sanayi bölgesi ve sanayi sitesi kuruluyor. Sasa Polyester’in yaklaşık 11,3 milyar liralık sabit yatırımla Adana’da yapacağı saf tereftalik asit (PTA) ve polimer/cips üretimi tesisi, proje bazlı devlet yardımı kapsamında destekleniyor. Çukurova Üniversitesi Teknokent bünyesinde faaliyete geçen Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi Kimya Vadisi’nde tarım, tekstil, kozmetik, gıda, ambalaj ve otomotiv sektörlerinde kullanılan katma değeri yüksek kimyasalların üretim teknolojisi geliştirilecek. Otomotiv odaklı teknoloji şirketi olmayı hedefleyen Temsa, elektrikli otobüslerin üretiminin yanı sıra otonom araçlar, araç şarj ünitesi ve şarj istasyonları alanlarında çalışmalar yapıyor. Tosyalı Holding’in İskenderun’da 2,5 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yıllık 4 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesine sahip tesisi tamamlanma aşamasına geldi. İskenderun’da Oyak Holding’in 1,8 milyar liralık yatırımla 220 bin ton üretim kapasiteli karbon siyahı üretim tesisi yıllık 300 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek. Türkiye’nin en büyük mobilya ihtisas sanayi sitesi Antakya’da kuruldu. 100 firmanın faaliyet göstereceği bu sitede Hataylı mobilya üreticileri 70 milyon dolarlık ihracatı 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. Mersin’in ilk ve tek ihtisas organize sanayi bölgesi unvanını taşıyan Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde tarımsal ürün işleme ve gıda sektöründe faaliyet gösteren 100 fabrikanın yıllık 250 milyon dolar ihracat gerçekleştirmesi hedefleniyor. Birçok sektörde yan sanayinin gelişmesine imkan sağlayacak yeni yatırımlar, bölge ihracatımızda da büyük sıçramalar yapmamızın anahtarı olacaktır.”