Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş Hatay ilinin alt ve üst yapısıyla hazır hale gelmesi için yani ‘Özlenen Hatay’ tablosu için 10 yıl gibi bir süreye ihtiyaç olduğunu söylemişti.
Bu haberi de Özyurt olarak hafta başında sizlerle manşetten paylaşmıştık.
10 yıl!
Tabi uzun bir süre.
Bu sürenin uzun olduğunu kendisine de söyledim.
Cevabı samimiydi ancak Hatay’ın içler acısı halini de ortaya koyan cinstendi.
Savaş, “Hatay’a bugüne kadar kimse bir şey yapmamış. Büyükşehir olana kadar altyapı adına bir tek çivi bile çakılmamış. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra altyapı çalışmalarına başladık. 7 yıldır yapıyoruz. Ancak altyapının bitmesi ve üst yapıya geçilmesi için ne yazık ki 10 yıl gibi bir süreye ihtiyaç var” dedi.
Belde Belediyeleri gibi ucube bir sistem vardı. 2014 yılına kadar yani Büyükşehir Belediyesi statüsünü alana kadar, Hatay o içi boş Belde Belediyeleriyle uğraşıp durdu. Onlarca yılını heba etti. Belde Belediyeleri fesih edilirken arkalarında dünyanın borcunu da bıraktı. Sakat bir sistemin ceremesini ne yazık ki yine biz yani Hataylılar çekti.
Peki, altyapı meselesini Belde Belediyelerine biraz da ilçe belediyelerine yükledik ama sorun sadece altyapı da mı yatıyor?
Tabi ki hayır!
Hatay’da bir devlet yatırımı da yok!
İsterseniz 70’li yıllara kadar geri gidin ve bir daha bugüne gelin. Ne var? Hangi Hükümet Hatay için ne yaptı? Önemlisi 20 yıldır hükümet olan bugünkü iktidar Hatay’a ne kazandırdı?
İnsanların üretebileceği, çalışabileceği bir adet bile fabrika yapıldı mı?
Tam tersine Suriye politikası ile birlikte çalışan insanlar işinden gücünden oldu.
Hatay tarihinin en karanlık dönemini bu son 10 yılda yaşadı.
Yine tarihinde ilk kez insanlar Valilik binası önünde ‘açım’ diyerek kendini yaktı.
İnsanlar kepenk kapattı.
Daralan ihracat ve nakliye sektörü bitme noktasına geldi.
Şansız bir il Hatay ve sanıyorum ki daha uzun süre öyle kalmaya devam edecek!