VEYSEL SAVAŞ
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Hatay’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.
DSİ yaptığı yatırımlarla Hatay’da son günlerde yaşanabilecek büyük bir taşkın felaketinin önüne geçmeyi başardı.
Son günlerde yaşanan yoğun yağışlar ve akabinde yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Amik ovasında suyun yükselmesine neden olan en önemli akarsular; Suriye Sınırları içinden ülkemize akmakta olan Asi Nehri, Afrin Çayı ile ülkemiz sınırları içinde yer alan Karasu Çayıdır. Ayrıca söz konusu akarsular haricinde yağışlı dönemde, Amanos Dağları eteklerinden ovaya yüksek miktarda taşkın suyu taşıyan irili ufaklı birçok dere ile ovada yer alan birçok tahliye kanalı bulunmaktadır. Yağışlı dönemde bütün bu akarsu, dereler ve tahliye kanallarından gelen taşkın suları Amik Ovasındaki su seviyesini yükseltmektedir. Amik Ovasına 2020 yılı Ocak ayından başlamak üzere yoğun yağışlar gerçekleşmiş en son 31 Ocak tarihinde 8 saat içerisinde sadece Antakya merkez ilçesine 114.40 mm yağış gerçekleşmiştir. Antakya ilçemizin dışında çevre ilçelerde yüksek yağış değerleri gerçekleşmiştir.
Gerçekleşen yüksek yağışlar neticesinde; Hatay İli Antakya İlçesinde bulunan ve Asi Nehrine mansaplanan Kuzeytepe Deresi üzerinde çok gözlü olarak yapılan ve Kurumumuza ait olmayan menfezin gelen taşkın sularının sürüklediği rusubatın menfezin ağzını tıkaması nedeniyle suyun akışını engellenmiş ve menfez tahrip olmuştur. Menfezin olduğu bölgede ivedi olarak güvenlik tedbirleri alınmış ve bir adet iş makinası nakli yapılarak menfezin arkasında suyun akışını engelleyen rusubat temizlenmeye başlanmıştır. Bunun yanında Hatay ilinde bu güne kadar Devlet Su İşleri Genel Müdürünce yapılarak hizmete alınan 82 adet taşkın koruma tesisi ile gerçekleşen yüksek yağışlara rağmen yerleşim yerlerinde yaşanabilecek taşkının önüne geçilmiştir.
EKİPLERİMİZ 7 GÜN 24 SAAT GÖREVE HAZIR
Ocak ayından itibaren başlayan yoğun yağışlar ile birlikte, Amik Ovasında gelişen şartlar 24 saat esasına göre takip edilmekte ve DSİ tarafından çalışmalara 7 gün 24 saat hazır bekleyen ekiplerimiz tarafından aralıksız devam edilmektedir. Bu kapsamda her yıl Amik Ovasının taban arazilerinde belli oranda tarım alanının taşkından etkilenmesi nedeniyle taşkın sezonu öncesinde sistematik olarak ve her yıl yapılmakta olan; derelerdeki akış şartlarının düzenli hale getirilmesi maksadıyla makineli çalışmalar 2020 yılı sonunda da yapılmıştır.
TİTİZLİKLİ TAKİP VE MÜDAHALE EDİLİYOR
Taşkın sürecinde Asi Nehrinin fazla sularını Amik Ovasına getiren Harrim Kanalına müdahale edilerek, Demirköprü Mahallesi mansabında Asi Nehrinin doğal yatağı tam kapasite çalıştırılmış ve Harrim Kanalındaki akımlar minimum seviyede tutulmuştur. Ayrıca mevcut durumda da Amik Ovasındaki Göl seviyesini etkileyen bütün derelerde akım şartları titizlikle takip edilmeye devam edilerek, gerekli müdahalelere ilişkin makineli çalışmalar etkili bir şekilde yapılmaktadır.
REYHANLI BARAJI VE ÜNİTELERİ KİLİT ROL OYNADI
DSİ tarafından inşaat çalışmaları tamamlanan ve 03 Ekim 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılan “Reyhanlı Barajı” ile Reyhanlı Barajı ünitelerinden; “Ülkemizin en uzun regülatörü ve en yüksek kapasiteli iletim hattı” özelliğine sahip olan “Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı” sayesinde yaşanabilecek büyük bir taşkın felaketinin önüne geçildi. Nitekim; Afrin Çayından gelen taşkın suları, saniyede 1 534 m3 kapasite ile Reyhanlı Barajına çevrilmiş ve böyleye bu devasa su kütlesinin Amik Ovası’na yayılması ve zarar vermesi engellenerek Reyhanlı Barajı’nda depolanması sağlanmıştır. Ayrıca Reyhanlı Barajı’nın bir diğer ünitesi olan ve çalışmaları hızla devam eden “Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı” inşaatının tamamlanmasıyla da Karasu Çayından gelen fazla akımlar saniyede 50 m3 kapasite ile Reyhanlı Barajı göl sahasına yönlendirilecektir.
TAHTAKÖPRÜ BARAJI YÜKSELTİLMESİ ÖNEMİNİ GÖSTERDİ
Karasu Çayı üzerindeki Tahtaköprü Barajımız 9 m yükseltilerek Barajımızın depolama kapasitesi artırılmış ve 03 Ekim 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete alınmıştı. Aşırı yağışlara rağmen buradaki su kütlesi de barajda tutulmuş ve vatandaşlarımızın büyük kayıplar yaşamasının önüne geçilmiştir.
SU TARLAYA BEREKET, OVAYA CAN, ÇİFTÇİYE UMUTTUN
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Hatay’da yapılmış ve yapılmakta olan çalışmalar sayesinde söz konusu taşkının olası daha yüksek taşkın zararları önlenmiştir. Kış aylarında meydana gelen aşırı yağışların Hataylı çiftçilerimiz için kabusa dönüşmemesi, tam aksine bu suyun Barajlarımızda depolanmasıyla tarlalarımıza bereket, Amik Ovasına can, çiftçilerimize umut olması için tüm DSİ teşkilatı olarak çalışmalarımız hassasiyetle devam etmektedir.” Dedi.