BÜLENT KAVUK
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık Sen İl Başkanı Hayrettin Şahin, Kamu Sen Yüksek İstişare Kurulu toplantısında ele alınan konular hakkında açıklama yaptı.
Şahin, toplantıyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Merkez yöneticilerimiz ve il temsilcilerimizin katılımıyla dijital ortamda yapılan Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, 2020 yılında öne çıkan başlıklar, çalışma hayatı ve teşkilat çalışmalarımıza dair konu başlıkları ele alındı.
Ocak ayında başlayan Covit-19 salgınında, ülkemizde ilk vaka 11 Mart’ta görüldü. 2 milyon vaka şu ana kadar ülkemizde görülmüş durumda. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm hayatını kaybeden kamu çalışanları bizim için şehittir. Hasta sayımızın yüzde 10’u sağlık çalışanları. Vefa gruplarında görev yapan tüm kamu çalışanlarımız görev başında hizmet sunuyor, ben hepsini kutluyoruz. Salgın döneminde kamu çalışanlarının neler yaptığını herkes daha net görebildi.
ONLARIN DERDİ, MEMURUN DERDİ DEĞİL!
Yaşanan ekonomik gelişmeler hepimizce malum. Bu gelişmelerden en çok dar ve sabit gelirliler etkileniyor. Maalesef 2019 yılında yapılan toplu sözleşme hakem heyetine gitti ama yetkili konfederasyonun “İmza atmadık” söylemleri onları kurtarmaz. Çalışanların büyük bölümü size yetki vermiş ama siz çalışanın lehine kullanamadınız. Biz toplu sözleşme öncesi onlara, “ Gelin beraber hareket edelim, ortak hareket edelim, sınırsız destek verelim” dedim ama onların derdi memurun derdi değildi. Onlar “Masada Türkiye Kamu-Sen olmasın” derdindeydiler. Ama buradan bir kez daha ifade ediyorum, Türkiye Kamu-Sen yaptığınız her yanlışın takibindedir.
Hakem heyeti neticesinde verilen zam oranları ortadadır. Enflasyon kadar zam sıfır zam demektir. Kasım ayı enflasyonu yüzde 14,3 alınan zam ise yüzde 9,98 Bunlar TÜİK rakamları. Memurun şu an itibariyle yüzde 4’den fazla kaybı var. Döviz cinsinden bakılınca da hedefler ne yazık ki tutmuyor. Yumurta yüzde 57, mercimek yüzde 70, ay çiçek yağı yüzde 100 civarında artmış.
Ortalama memur maaşı ile geçen yıl 14,9 gram altın alınabilirken şu an 9,6 grama kadar düştü. Dolara bazında da ortalama memur maaşı ile bit yıl önce 703 dolar alırken bugün 563,3 dolara kadar düşmüş durumdadır.
4688 sayılı kanunda değişiklikler istiyoruz. Sosyal diyalog mekanizmaları güçlendirilsin. Mesela KPDK karar alıcı ve anlamlı hala gelmedi. Dostlar alışverişte görsün diye toplantı olmaz. Parlamentoda kanunlar mevzuat değişiklikleri yapılıyor, bu anlamda sivil toplum kuruluşları bu çalışmalara dahil edilmelidir. STK dinamiği göz ardı edilemez. Ortak akıl İçin düzenlemelerde bizlerde katkı sağlamalıyız. Her Bakanlık sosyal diyalog kurulu kursun. Demokrasi böylece anlamlı hale gelir..
Kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkı yalnızca mali ve sosyal haklardan ibarettir. Bu durum değişmeli, toplu sözleşmenin konusu, kamu görevlilerinin bütün sorunlarını kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
Genel toplu sözleşme ile hizmet kollarına ilişkin toplu sözleşmeler birbirinden ayrılmalı, farklı zamanlarda gerçekleştirilmelidir.
Yerel idarelerde görev yapan memurların belediyelerle yaptıkları sosyal denge sözleşmelerinin bağlayıcılığı sağlanmalıdır.
Toplu sözleşmede imza yetkisi ve hakem kuruluna itiraz hakkı yeniden düzenlenmeli, bu konulardaki karar yetkisi tek kişinin inisiyatifinden alınarak kapsayıcı ve çoğulcu bir yapıya geçilmelidir.”