HABER MERKEZİ
6 Şubat depreminde 1604 eğitim kurumundan yaklaşık 3’te birinin kullanılamaz hale geldiği Hatay’da, felaketin ardından başlatılan eğitim yatırımları sayesinde 1248 dersliğe denk gelen 146 yeni okul açıldı.
Afette hasar gören 659 okulun bakım, onarım ve tadilatı tamamlandı, 145 okulda başlatılan güçlendirme işlemleri de bitme aşamasına geldi.
TOKİ’nin yapımı üstlendiği 46 okulun da içerisinde olduğu 100 eğitim kurumunun inşasının da kısa sürede bitirilmesi hedefleniyor. Çalışmaların yeni eğitim öğretim yılına kadar tamamlanmasıyla Hatay’da depremler öncesinde 14 bin 700 olan derslik sayısının 2 bin fazlası eğitime kazandırılacak.
Çalışmalarda “Eğitim Hatay’a nefes oluyor” sloganıyla hareket ettiklerini belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Aciliyetler önceliğine göre iaşeden barınmaya, eğitimden sağlığa, kalıcı konutların yapımından kültürel miraslarımızı ihyaya, sosyal projelerden ekonomiye kadar her alanda şehrimizi eskisinden daha güçlü olarak ayağa kaldırma kararlılığımız hiç hız kesmeden devam ediyor. Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunun rehberliğinde yürüttüğümüz ‘Afette Hatay Modeli’ kapsamında bizler, ‘Eğitim Hatay’a nefes oluyor’ sloganıyla eğitim kurumlarımızı ayağa kaldırıyoruz” dedi.
Afet konutları yapan TOKİ’nin eğitim yatırımlarına da destek verdiğini ifade eden Masatlı, “Öğrencilerimizin eğitim hizmetlerine daha rahat ve konforlu ulaşabilmeleri için TOKİ afet konutları projelerinde okullarımızın da olmasına dikkat ediyoruz” dedi.
Depremin yaralarının sarılmasında umudu yeşerten ve dayanışmayı büyüten kahramanlar arasında öğretmenlerin de yer aldığını vurgulayan Vali Masatlı, “Çorba dağıtımından konteyner kentlerin kurulumuna ve hatta yönetimine, yardım dağıtımlarının koordinesine kadar her alanda öğretmenlerimiz sahadaydı. 2024-2025 eğitim öğretim yılında ilimizde eğitim alan 400 bin civarı öğrencimize ve 23 bin 200’den fazla öğretmenimize bir kez daha başarılar diliyorum” dedi.